Više od tjedan dana „plavio“ se kampus u Splitu; na svakom metru kvadratnom plave majice, baneri, pingvini ili beach flagovi. Boja našeg predivnog Jadranskog mora, koju smo kao domaćini Konferencije odabrali za svoj imidž, toliko upečatljiva da su nas svi sudionici vrlo brzo počeli zvati The Blue Team.

Petsto sudionika i zaposlenika europskih regija dvije velike svjetske organizacije, Svjetske organizacije skautskog pokreta (WOSM) i Svjetske djevojačke izviđačke organizacije (WAGGGS), Savez izviđača Hrvatske ugostio je u Splitu od 24. do 28. kolovoza na 16. Europskoj skautskoj konferenciji. Dok su predstavnici 51 europske zemlje donosili važne odluke za našu regiju u sljedeće 3 godine, Plavi tim brinuo se da im apsolutno ništa ne nedostaje, da se osjećaju dobrodošlo te da uživaju u ljepotama jednog od najatraktivnijih hrvatskih gradova.

[widgetkit id=”25″ name=”Konferencija1″]

Kao dio Kreativno-produkcijskog tima, Roman, Matea, Karlo i ja imali smo priliku doprinijeti tome da 16. Konferencija bude proglašena najboljom ikad. Osim što smo u slobodnim trenucima uskakali u pomoć svim drugim timovima, naš zadatak bio je zabilježiti fotografijom i videom sve što se događa na Kampusu te to prezentirati ostalim našim članovima, ali i cijeloj Europi. Ponekad vrlo zahtjevan posao, popraćen brojnim besanim noćima i ogromnim podočnjacima. No uz velike količine kave, slatkiša i međusobne podrške uspjeli smo sve odraditi s osmijehom, a medijski sadržaji koje smo stvorili još nas uvijek ispunjavaju ponosom.

Ne smijemo pritom zaboraviti ni ostale članove našeg tima s kojima smo zajedno odradili lavovski posao; MAJU (OI „Kalnik“), KRPICU (OI „Vinkovci“) i MARIJA (TUS „Tur“). Kako smo sudionike pratili u stopu te naša fotooprema nije prestala škljocati, ni ne čudi što je himna našeg tima vrlo brzo postala pjesma „Paparazzi“. I da, dva tjedna kasnije i dalje ne izlazi iz glave 🙂

Uveli smo još jedan novitet na Konferenciju, a to je Photobooth, u koji su se vrlo rado svi dolazili fotkati za uspomenu. Zahvaljujući brojnim rekvizitima koje su nam ustupili Spinutovci te Lada, fotke su bile i više nego genijalne.

[widgetkit id=”24″ name=”Photobooth”]

Posebice smo ponosni prezentacijom Lijepe naše tijekom Hrvatske večeri na Klisu. Neke ideje za prezentaciju proizašle su i iz našeg tima, a pomogli smo i u organizaciji izložbe izviđačkih fotografija, kojima smo se na Klisu također prezentirali našim europskim prijateljima. Kako nam se, nažalost, jedan od glumaca ozlijedio netom prije Konferencije, imala sam priliku predstavljati gostima „Daenerys Targaryen“ na Game of Thrones kontrolnoj točki, što je isto bilo jedno zabavno iskustvo, obzirom da sam veliki fan GOT franšize. Naime, Klis je jedna od lokacija na kojoj se serija snimala, preuzevši ulogu grada Mereena kojim je Daenerys vladala. Osim što smo imali djevojku koja je glumila Dany, glazbena pratnja bili su nam puhači Kulturno glazbenog društva Mosor koji su vrhunski odsvirali temu serije.

Mali predah od Konferencije imali smo četvrtu večer na Beach partyu na Bačvicama, gdje smo napokon našli vremena da se malo podružimo s ostalim volonterima, ali i sudionicima Konferencije, hladeći se u moru uz izvrsne glazbene ritmove. Nekima je od nas to bio i prvi doticaj s morem ovo ljeto, pa je veselje bilo tim veće.

[widgetkit id=”26″ name=”Konferencija2″]

Zadnji dan Konferencije pamtit ćemo… Pa recimo da je Karlo stekao nadimak Legenda. Ali više od toga autorica ovog teksta ne želi podijeliti sa svekolikim pučanstvom 🙂 Iako mislim da više nema osobe koja već nije čula za Karlovu spačku.

Sve u svemu, bilo je to jedno novo, nezaboravno iskustvo. Stekli smo nove prijatelje, naučili dosta o tome kako funkcioniraju drugi savezi, kao i Europska regija te malo proširili vidike poimanja izviđaštva. Ali, najbolje od svega, zbližili smo se još i više, što je neizmjerno važno i za naš mali odred. A ponos što smo bili dio organizacijskog tima koji je učvrstio status našeg Saveza ne samo u europskim, već i svjetskim okvirima, nešto je što će nas ispunjavati energijom još neko duže vrijeme.

Da zaključim, THE BLUE TEAM JE RASTURIO. Bilo je iznimno zadovoljstvo surađivati sa svima vama. Hvala svima na podršci i suradnji bez koje ni naš tim ne bi mogao svoj posao odraditi ovako dobro.

A sad nema druge već baciti se u nove izazove i nove pobjede. Kako u odredima, tako i na Saveznoj razini. I da nam vjetar, koji smo u Splitu dobili u jedra, ne jenja barem neko duže vrijeme.

Helen 🙂

[widgetkit id=”27″ name=”Konferencija3″]