Prva patrola osnovana je pri Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u rujnu 2008. godine. U početku je brojala 15 članova viših razreda. Prvo ime patrole bilo je “Egi-kobre”. Patrola je kasnije preimenovana u “Fenghuang” te otad tradicionalno patrola starijih izviđača nosi to ime.

Već sljedeće godine u izviđače se upisuje nova generacija od 10 članova te se javila ideja i potreba za osnivanjem nezavisne družine u sklopu tadašnjeg Izviđačkog odreda “Sava”.

Družina je prvotno nosila ime poznatog matematičara Mihaela Šiloboda u znak zahvale školi pri kojoj smo djelovali. Nažalost, pokazalo se da van našeg kraja to ime ljudima ništa nije govorilo, pa smo osjetili potrebu ime družine promijeniti u nešto iz čega će svima biti jasno odakle dolazimo. Tako 2010. Družina dobiva ime koje još i dan danas ponosno nosi; “Okićke vrane”.

Početkom 2013. postajemo članovi Odreda izviđača “Kamengrad” iz Koprivnice, unutar kojeg i dalje djelujemo kao nezavisna družina, zbog geografske udaljenosti. Iako se već tad rađaju prve ideje o osnivanju vlastitog odreda, nismo još imali kritičnu masu odraslih volontera koja bi se upustila u jednu takvu avanturu.

Od samih početaka, preko svojih matičnih udruga, članovi smo i Saveza izviđača Hrvatske.

Tijekom proteklih deset godina sudjelovali smo u brojnim aktivnostima, no najviše su nam u sjećanju ostali: