Lepe ti je Zagorje zelene

…bila je himna 17. Brđanskih susreta Saveza izviđača Hrvatske u organizaciji OI “Lepoglava”, na kojima su sudjelovali i članovi našeg Kluba brđana. “Okićki medvjedi” imali su priliku od 13. do 15. rujna istražiti Lepoglavu i okolicu te uživati u druženju sa starim, ali i nekim novim prijateljima.

Dok je Pero bio hrabar i otputio se biciklom do Višnjice, malenog sela u blizini Lepoglave u kojem smo bili stacionirani, Roman, Mrva, Medo i ja ipak smo se odlučili za prijevoz koji zahtjeva puno manje napora. Što je bio pametan potez, obzirom da smo se dio puta morali vraćati zbog zaboravljenih ključnih rekvizita za našu gastro prezentaciju. Tko nema u glavi, mora imati dovoljno benzina 😛

Prva je večer prošla u malo mirnijem tonu; dok su se sudionici lagano okupljali i grickali fini roštilj koji su za nas pripremili domaćini, raspravljalo se o nekim ozbiljnim i manje ozbiljnim temama, prepričavali se događaji s Konferencije, a potkraj se i lagano tancalo u ritmu dobre glazbe po izboru lepoglavskih istraživača.

Drugi je dan započeo otvaranjem u centru Lepoglave u sklopu Čipkarskog festivala. Svečanost je obilježilo potpisivanje Sporazuma o suradnji kojim je Grad Lepoglava ušao u process dobivanja statusa Grada prijatelja izviđača.

Nama je subota bila posebna zbog još jedne velike stvari. Naime, naš je odred napunio GODINU DANA. Što smo proslavili, a kako drugačije nego puhanjem svjećice na mini torti u obliku medvjedića.

[widgetkit id=”28″ name=”Lepoglava1″]

Potom smo krenuli na stazu. Prva postaja Gaveznica, jedini sačuvani fosilni vulkan nastao prije približno 22 milijuna godina, ujedno i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj. Na drugoj kontrolnoj točki jedno vrlo zanimljivo iskustvo, upoznavanje s bednjanskim dijalektom. Na sljedećoj smo oslikavali licitarska srca i igrali “Kamena s ramena”. Neki su tu rasturili, neki malo manje (Medo, OFC, ako ste odmah na mene pomislili :P). Na četvrtoj su postaji dečki “galantno” prepustili meni obavljanje zadatka – crtanje živopisne zagorske hižice u cvijeću. I već smo bili na petoj postaji gdje smo dobili priliku posjetiti špilju Vindiju. Ozbiljno smo se zapitali ima li Pero u sebi vampirske krvi jer je u polumračnoj spilji brzinom munje pronašao gotovo sve papiriće koje je trebalo pronaći. Mi svi zajedno nismo ih uspjeli pronaći onoliko koliko je on sam pronašao. Tako da. Be aware 😊. Nismo se ni snašli, a već smo bili na posljednjoj kontrolnoj točki na kojoj smo zajedno trebali proći motivacijsku stazu. A sve smo uspjeli sa samo nekoliko pogrešnih skretanja 😊. Sve u svemu, lijepo smo se zabavili i upoznali ljepote zagorskog kraja.

[widgetkit id=”29″ name=”Lepoglava2″]

Uslijedile su pripreme za gastro prezentaciju. Mrva je pripremao prezentaciju stola, hladnog i toplog predjela, a Roman, uz pomoć Pere i jokera Apića, kuhao slavni Samoborski lonac. Sigurno se pitate što sam ja za to vrijeme radila. S obzirom na moje kulinarske sposobnosti, bilo je sigurnije da ne obavljam ništa kompliciranije od rezuckanja povrća. Usprkos pokušaju sabotaže ekipe iz Tura, točnije gđice Scooby-Doo Toljage, Roman je začarobirao poprilično dobar kotlić.

Druge su ekipe također napravile brojna veoma ukusna i impresivna jela, u kojima smo uživali sljedećih par sati. Nažalost, nismo uspjeli isprobati sve, djelomično zato jer nismo bili dovoljno brzi, djelomično zato jer su se gumbi na našim hlačama ozbiljno počeli napinjati, a želuci pružati bolni otpor.

Moramo spomenuti da je poslije večere uslijedila jedna od najboljih fešti u izviđačkim krugovima uz glazbenu pratnju fenomenalnog sastava “Peti element”, koji nisu posustali sve do zore.

[widgetkit id=”30″ name=”Lepoglava3″]

Stigla je i nedjelja ujutro. Krmeljavi i usporeni od premalo sna, spakirali smo stvari i zaputili se prema posljednjoj postaji tog vikenda, dvorcu Trakošćan. Tamo smo imali priliku uživati u još jednom fantastičnom prikazu narodnih običaja. Ovaj je put to bila Bednjanska svadba KUD-a „Josip Genc“.

Nitko od nas nije očekivao ono što je uslijedilo na zatvaranju. Toliko smo bili iznenađeni da na prvu nitko od nas nije registrirao kad su nas prozvali i obznanili da smo osvojili 2. mjesto u ukupnom poretku. Prvo, pa muško 😊. Ispada da “Medvjedi” nisu za baciti.

Ovim se putem još jednom zahvaljujemo našim domaćinima, članovima OI “Lepoglava” na vrhunskoj organizaciji i gostoprimstvu.

Helen

[widgetkit id=”31″ name=”Lepoglava4″]