U nedjelju ujutro i nebo nam se nasmiješilo priuštivši nam, nakon nekoliko kišnih dana, suncem obasjano prijepodne. Malena grupica, puna radosti i energije okupila se pokraj Etno kuće pod Okićem u Klakama, odakle smo se otputili, na sad već tradicionalan, rođendanski pohod na Okić.

Prva postaja našeg puta bio je Planinarski dom Maks Plotnikov. Tamo smo se podijelili u dvije grupe. Dio brđana i istraživača, odlučio je odvojiti se od ostatka i popesti se težim putem. Uz pomoć brđana koji treniraju penjanje te oboružani sigurnosnom opremom, uspješno su odradili izazov i savladali Žoharov klinčani put.

Dok smo čekali naše hrabre „alpiniste“, mi ostali smo na starom gradu održali turnir u otimanju marama. Pobjedu je odnijela Martina iz patrole „Perun“. Najzanimljiviji je pak bio revijalni dio nakon turnira, tj. okršaji između braće i sestara te roditelja i djece.

Svi zajedno spustili smo se kroz Klake do društvenog doma u Konšćici, mjesta kojem se uvijek rado vraćamo. Brđani su se bacili na pečenje roštilja, a mi smo se podijelili u 3 ekipe i bacili na podizanje šatora. Ponovili smo kako se diže Izviđač na natjecanjima, a obzirom da ove godine nije bilo logorovanja zbog situacije s virusom Covid-19, članovi patrola „Jarilo“ i „Perun“ naučili su kako se podižu iglui te šator tipa Romanija. Na ove se zadatke nije baš bilo lako koncentrirati uz zamamne mirise koji su dopirali iz vanjske blagovaonice.

No, nismo ni trepnuli, a brđani su nas već zvali na prefini ručak koji su nam pripremili. A na roštilju zna se, čevapi i kobase 🙂 Dora je zaboravila spomenuti da nam je ponovno pripremila prefini rođendanski kolač, tako da nekima nije ostalo dovoljno mjesta za desert.

Kratko smo se odmorili, pa su nas istraživači naučili nekoliko novih, zabavnih igara. Neslužbeni dio završili smo igrom Šibicanje. Ovo je bi jedan od najuzbudljivijih i najsmješnijih okršaja ikad u našem odredu i trebalo je jako dugo da dobijemo konačnog pobjednika.

Druženje smo završili svečanim zborom odreda. Naša je Dora prije nekoliko dana proslavila jubilarnu, 10-u obljetnicu. Ona se sama malo pogubila u brojanju svojeg izviđačkog staža pa smo je uspjeli iznenaditi priznanjem i simboličnim poklonom. Potom je 11 naših članova položilo Zavjet te su napokon zasluženo dobili i odredsku maramu. Ovim im putem svima čestitamo i želimo im dobrodošlicu u izviđačku obitelj te da s nama proslave još puno, puno odredskih rođendana.