U ranim jutarnjim satima s petka na subotu 15. prosinca krenuli smo u Linz u Austriji, kao dio službenog izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, koje je tamo išlo preuzeti Betlehemsko svjetlo mira. Naš su odred predstavljali Eva, Gabriela, Ingrid, Josipa, Matea, Helen i Antonio.

Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe: ideja Betlehemskog svjetla mira. Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski ga izviđači iz Betlehema obično nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose Betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje.

Ove je godine ekumensko slavlje po prvi puta održano van Beča i to u Linzu, povodom 30-te obljetnice Betlehemskog svjetla, u najvećoj austrijskoj katedrali, takozvanom Mariendomu.

U Linz smo stigli u ranim jutarnjim satima te smo razgledali znamenitosti oko centra grada. Upoznali smo glavni trg Hauptplatz, gdje nas se posebno dojmio Glockenspiel sa 19 zvona koja tijekom Adventa sviraju božićne pjesme.  Nažalost, nismo uspjeli pogoditi nijedan sat u kojem Glockenspiel svira, tako da nismo uspjeli čuti izvedbu. Vidjeli smo kuću u kojoj je živio poznati astronom i matematičar Johannes Kepler dok je u Linzu radio kao profesor matematike. Potom kuću u kojoj je Mozart skladao svoju slavnu Linzer simfoniju. Izvana smo razgledali i dvorac Linz te najstariju crkvu u Austriji, crkvu Sv. Martina, čiji su neki dijelovi stariji od 788. godine.

Nakon toga produžili smo do Landstraße, pandana naše Ilice, dugačke ulici s brojnim dućanima, shoping centrima i ugostiteljskim objektima. Potom smo prošetali do Mariendoma, želeći katedralu u miru razgledati i iznutra. To nam je bio najimpresivniji dio našeg putovanja u Linz jer je katedrala uistinu velika i iznutra vrlo lijepa.

Oko 13 sat cijelo se izaslanstvo okupilo u ulici Promenade odakle smo u svečanoj povorci krenuli put katedrale. Tamo su nam se pridružili i neki zagrebački odredi koji su išli u svojem aranžmanu tako da su hrvatski izviđači bili među najbrojnijim skupinama.

Ekumenskom je slavlju prisustvovalo preko tisuću izviđača iz 17 europskih zemalja te Sjedinjenih Američkih Država. Bilo je zanimljivo i na momente vrlo dirljivo, posebice kad su kroz simpatičnu koreografiju Austrijanci prikazali jedinstvo i suradnju svih religija svijeta koje vladaju u izviđačima, uz glazbenu pratnju pjesme „We Are The World“ Michaela Jacksona.

Po završetku ceremonije uslijedilo je zajedničko fotografiranje s Betlehemskim svjetlom ispred katedrale, a ugrijali smo se i uz besplatan čaj koji su za sve sudionike pripremili austrijski izviđači.

Obavili smo brzinski ručak i već je bilo vrijeme za povratak u Zagreb, kamo smo stigli oko 22 sata. Tako je završila naša austrijska pustolovina.

foto: Maja Ljubojević

[widgetkit id=”17″ name=”linz”]