Kako bi drugačije mogla započeti priča o Harry Potteru nego s pozivnicama za Školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Netom poslije Božića, osamnaest naših hrabrih članova dobilo je svoje čarobne pozivnice. I iako ih je donio poštar, a ne sova, to nimalo nije umanjilo iznenađenje i oduševljenje.

1. DAN – 5. siječnja

U subotu smo se vrlo uzbuđeni okupili na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, koji je za potrebe priče glumio londonski King’s Cross. Pronašli smo peron 9 ¾ i ukrcali se… OK, ne baš u Hogwarts Express, ali i HŽ Express je poslužio.  Kondukteri su se vrlo rado uživjeli u priču te su nam poželjeli dobrodošlicu u Hogwarts Express i poništavali čarobne putne karte koje su stigle s pismom.

Naš je Hogwarts bio malo bliže; u Delnicama, a ne u Škotskoj. No i do Delnice ima dosta vožnje, pa smo vrijeme prekratili prvim zadacima. Svi smo riješili Sorting Hat kviz kako bi olakšali posao Razredbenom klobuku na svečanoj ceremoniji za početak školske godine u Hogwartsu. Imali smo i brzinski tečaj osnovnih Harry Potter pojmova ne bi li se oni koji nikad nisu gledali film ili čitali knjige lakše uživjeli u cijelu priču.

U Hogwartsu a.k.a. planinarskom domu Hajdova hiža dočekali su nas ravnatelj Dumbledore, profesorice McGonagall i Vector te profesori Hagrid i Snape. Upoznali su nas s pravilima ponašanja u čarobnjačkoj školi, našim obvezama te načinom sakupljanja, ali i gubljenja bodova u Domskom kupu.

A onda je došao taj trenutak koji smo s nestrpljenjem čekali; razvrstavanje po domovima. Razredbeni je klobuk izrecitirao svoju pjesmicu, a onda je profesorica McGonagall abecednim redom prozivala naša imena. Nervozni smo sjedali na stolicu i stavljali Razredbeni klobuk na glavu. Neki su bili oduševljeni imenom doma koji bi klobuk izgovorio, drugi malo manje. No do kraja zimovanja svi smo zavoljeli svoje domove i polako počeli shvaćati zašto nas je razvrstao tako kako je.

Smjestili smo se u svoje sobe i odradili prve domske sastanke na kojima smo izabrali svoje prefekte koji su nas vodili do kraja školske godine. Svatko je od nas dobio svojeg patronusa da nas štiti od zlih Dementora. A izabrali smo i domske ljubimce; Gryffindor i Hufflepuff sove, Ravenclaw štakora, a Slytherin… Što drugo nego, zmiju. Naravno, ljubimci su bili plišani/gumeni, a ne pravi. Ipak mi volimo životinje i ne bi ih tako mučili ?.

Prvog smo dana još napravili svoje čarobne štapiće oko kojih smo se stvarno neizmjerno potrudili. A priče koje smo o svojim štapićima smislili dok smo ih izrađivali, beskrajno su zabavile naše profesore.

Pogledali smo i za zagrijavanje 4. nastavak, “Harry Potter i Plameni pehar”.

[FAGP id=454]

2. DAN – 6. siječnja

Dan nam je započeo prvim satom Čarolija na kojem smo naučili kako upaliti i ugasiti svjetlo pomoću magije (Lumos i Nox), kako natjerati predmete da levitiraju (Wingardium Leviosa) te kako otključati vrata bez ključa (Alohomora).

Na Bezjačkim studijima učili smo se snalaziti pomoću busole, kako se kretati po azimutima, očitavati kontraazimute. Pisali smo svoje prve dnevnike puta. Potom smo na Drevnim runama naučili napisati svoja imena. I prijepodne je projurilo brzinom munje.

Ovaj je dan po nečemu bio jako poseban; naša je Korina proslavila svoj rođendan, pa smo je iznenadili tortom poslije ručka.

Poslijepodne je bilo posvećeno osmišljavanju i snimanju Harry Potter skečeva. Potom su nas profesori poučili kako izgledaju čarobnjački dvoboji te smo odradili turnire po domovima. Pobjednici domova, Tea u Gryffindoru, Lea u Syltherinu, Marta P. u Hufflepuffu te Damjan u Ravenclawu predstavljali su svoje domove u velikom finalu na završnoj zajedničkoj zabavnoj večeri.

Prije večernjih aktivnosti pogledali smo filmske uratke. Sve nas je jednoglasno osvojio skeč doma Hufflepuff, koji je bio toliko duhovit da smo ga čak dva puta gledali.

A dan smo završili Harry Potter pub kvizom… Pobjednici u vrlo teškom i napetom dvoboju sa 49 pitanja bili su članovi doma Slytherin.

[FAGP id=458]

3. DAN – 7. siječnja

Prvi sat Obrane od mračnih sila. Najkorištenija čarolija narednih dana bila je ona za utišavanje protivnika, znana i kao Silencio. Naučili smo i Expelliarmus, kako napadača baciti u nesvijest (Stupefy) te kako nešto zapaliti ne bi li usporili napadače (Incendio).

Ponovili smo šifrirana pisma te naučili još dva načina šifriranja poruka. Naravno, prva asocijacija bila je da će to biti vrlo korisno za pisanje kolskih šalabahtera ?.

Prije ručka prošetali smo do Gradskog parka gdje smo imali kratki photosession, odigrali jednu rundu Lubenice, a onda uskočili u klizaljke da pokažemo svoje vještine na ledu. Dok su neki isprobavali piruete i ples u paru, drugi su svojim guzama gotovo oštetili led. Srećom, led je stvarno kvalitetan, pa je preživio ?.

Poslijepodne smo ponavljali osnovne čvorove, a naši su najmlađi članovi naučili i još nekoliko novih.

Potom je uslijedilo ono čemu smo se neizmjerno veselili danima; kupanje u bazenu. Dok smo kroz velike prozore gledali kako vani snijeg leprša, uživali smo u plivanju, zabavljali se prskanjem i potapanjem te fotkanjem ispod površine vode.

Navečer, najbolji KZP ikad; Escape room, kod nas nazvan Bijeg iz Odaje tajni. Dok smo čekali svoj red, s Ingrid, Karlom i Romanom smo ponavljali čvorove i signalizaciju. Uz brojne lažne tragove, uspjeli smo pronaći one prave, no neki nisu uspjeli riješiti sve zagonetke na vrijeme. Ravenclaw ekipa bila je jako, jako blizu, no na kraju su samo Gryffindorci uspjeli pronaći izlaz i to čak deset minuta prije isteka vremena. Usprkos tome što su bili posljednji na redu i već vrlo, vrlo umorni.

[FAGP id=459]

4. DAN – 8. siječnja

Drugi sat Čarolija. Učili smo kako ugasiti vatru, kako otkriti skrivene predmete ili tekst pisan nevidljivom tintom.

Došlo je ponovno vrijeme i za Bezjačke studije; učili smo šivati gumbe, krpati rupe i kako sašiti na košulju izviđački amblem. Prsti su nam bili svi ispikani, oči umorne od uvođenja konca u sitne otvore na iglama, ali bili smo ponosni kad smo uspjeli ?

Ovo je bio dan za primjenu svih znanja stečenih prethodnih dana. Prvo smo prolazili “minsko polje” na kojem smo trebali sakupiti odgovarajuće sastojke za sat Čarobnih napitaka. Nekima je trebalo malo više, neki su to obavili brzinom Quicksilvera.

Poslijepodne smo imali orijentacijsko natjecanje, čiji je dio kontrolnih postaja zbog lošeg vremena i niskih temperature preseljen u naš dom, što nimalo nije umanjilo naše oduševljenje. Imali smo priliku pokazati svoje znanje signalizacije, snalaženje uz pomoć karte, pisanje dnevnika puta te kretanje po njemu, poznavanje čarolija koje smo naučili svih ovih dana, primjenu čvorova… Sa samo jednim bodom razlike ispred doma Ravenclaw, pobjedu je odnio dom Gryffindor.

Na posljednjem večernjem zboru, dvoje članova, koji su napokon zaslužili odredsku maramu, položili su Zavjet. Čestitamo našima Marti P. i Filipu ?.

KZP smo započeli finalom u čarobnjačkim dvobojima koji smo s nestrpljenjem iščekivali još od drugog dana. Nakon napetih borbi, pobjedu je svojem domu Ravenclaw donio Damjan. Večer smo završili klasičnim izviđačkim programom, sa skečevima i pjesmama.

A naši su nas preljubazni domaćini počastili palačinkama uz koje smo napokon načeli poklon našeg bratskog odreda “Kamengrada”; veliku kantu linolade. Vi koji niste bili na zimovanju, ne brinite, samo smo zagrebali po površini, ostalo je još dovoljno za jako puuuuuno palačinki.

[FAGP id=460]

PETI DAN – 9. siječnja

Posljednji je dan došao i prebrzo. No borbe za Domski kup još nisu bile gotove. Na satu Skrbi za magična stvorenja nacrtali smo svoje različite čudesne zvijeri koje su profesore toliko oduševile da smo skoro svi dobili najbolju moguću ocjenu i time zaradili dodatne galeone i kamenčiće za svoje domove.

Igrali smo i Water Pong, našu inačicu poznate igre s američkih tuluma. Borba je bila vrlo napeta do samog kraja, a pobjedu je na kraju odnio dom Gryffindor.

Svi su s nestrpljenjem čekali završnu oproštajnu ceremoniju te proglašenje najboljeg čarobnjaka/vještice generacije i pobjednika Domskog kupa. Titula najbolje vještice generacije pripala je Marti P. iz doma Hufflepuff, a Domski je kup osvojio dom Ravenclaw. Time su pokazali da nikad ne treba odustati, jer su na kraju drugog dana najlošije stajali, ali su u posljednjih par igara sve uspjeli preokrenuti. Čestitke članovima doma Ravenclaw, ali i svima ostalima koji su se do zadnjega svim snagama borili za pobjedu.

Kako bi im ostala lijepa uspomena na dane provedene u našem Hogwartsu, prijepodne smo imali profesionalni photosession u kostimima iz filma te su nakon proglašenja pobjednika svi dobili fotke za uspomenu.

Spakirali smo stvari, počistili svoje sobe i zajedničke prostorije te nakon posljednjeg ručka, uputili prema H(Ž)ogwarts Expressu. Tužna lica samo su bila dokaz koliko nam je zabavno i lijepo bilo na ovom zimovanju. Naš se Jan najbolje izrazio kad je rekao: “Da nam je barem Hermionin vremokret da možemo vratiti vrijeme i ponovno doći u Delnice i naš Hogwarts, na još barem pet dana.”

Ovom bi se prilikom zahvalili našim divnim domaćinima u planinarskom domu Hajdova hiža, koji su nas tretirali kao kraljeve ?.

[FAGP id=464]