U subotu, 13. listopada, najstariji članovi družine „Okićke vrane“ sudjelovali su na 7. Memorijalu „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“ u Velikoj Gorici. Memorijal organiziraju naši prijatelji iz Turopoljske udruge skauta „Tur“ u spomen na njihovog bivšeg člana Tihomira Tomašića-Tihicu, koji je svoj život položio u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Memorijalom je ujedno završilo obilježavanje Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici. Osim nas sudjelovale je oko 280 natjecatelja iz Siska, Duge Rese, Osijeka, Zagreba i, naravno, Velike Gorice.

Članovi patrole starijih izviđača „Fenghuang“ te patrole istraživača „Jarilo“ predivan subotnji dan proveli su rješavajući razne zanimljive zadatke, upoznavši pritom barem malo grad u kojem većina prije nikad nije bila. Tako smo naučili vezati kravatu, shvatili da nam paljenje vatre baš i nije najjača strana. Ni slanje poruka signalizacijom kad nije na tradicionalan natjecateljski način, a nismo baš talentirani ni za izvođenje slobodnih bacanja u košarci. No „minsko polje“ su Fengići rasturili, iako su to radili prvi put u životu. A Jarilovci su se iskazali u dizanju šatora bez centralki.

Najzanimljiviji nam je bio vatrogasni poligon gdje smo pokazali popriličnu vještinu na oduševljenje prisutnih članova DVD-a Velika Gorica. U vatrogasnim čizmama (prevelikog broja), odnosno u vatrogasnoj uniformi trebali smo pretrčati poligon i spojiti elemente sustava za gašenje požara. Rado smo se fotografirali u vatrogasnoj opremi, a vatrogasci su nas uz to počastili i svježe pečenim kestenima.

Naše članove koji su ovo ljeto proveli u Makedoniji na Smotri Saveza izviđača Makedonije, najviše je razveselio susret s prijateljima iz TUR-a, s kojima su po stoti put prepričavali sve zanimljive dogodovštine sa zajedničkog logorovanja.

Uz puno smijeha završilo je još jedno lijepo druženje, a kući smo za uspomenu ponijeli i Zlatnu lopatu, koju su naši istraživači osvojili, kao uvjerljivo najbolja ekipa u svojoj dobnoj kategoriji… OK, bili su jedini u svojoj dobnoj kategoriji. Ali kao što bi rekao naš dragi prijatelj Alen Konjević, „jedini su se imali hrabrosti pojaviti“, pa i to nešto znači :).

Veselimo se sljedećem vikendu i zajedničkom druženju u Splitu.