22. veljače u izviđačkom je svijetu poznat kao Thinking Day ili BP Day. Na dan rođenja našeg osnivača sir Roberta Badena Powella promišljamo o važnosti izviđaštva u našim životima, odnosno o pokretu kroz koji smo stvorili neraskidive spone prijateljstva s brojnim drugim izviđačima, kako iz naše domovine, tako i iz drugih zemalja. 

Ove smo godine taj važan datum odlučili obilježiti dvodnevnim izletom na Kalnik. Predivno jutro otkrilo nam je ruševine starog grada Velikog Kalnika u svoj njihovoj raskoši. Oduševljenje novim krajem u kojem nitko od prisutnih mlađih članova nikad nije bio, nije mogao pokvariti čak ni ledeni vjetar. Usprkos velikoj hladnoći prijepodne smo proveli vani učeći kako se diže šator tipa izviđač, vježbali smo signalizaciju, naučili nove čvorove te kako se oni vežu na natjecanjima.

Poslije ručka pridružilo nam se desetak članova Odreda izviđača “Kalnik” iz Križevaca. Na početku su Križevčani izabrali svatko po jednog našeg člana kako bi se s njim malo bolje upoznali te su za cilj imali smisliti neko cool rukovanje ili pozdrav. Smijeha nije nedostajalo ni ostatak poslijepodneva u brojnim igrama koje smo zajedno odigrali, a naučili smo i kako se igra Scoutball.

Podvečer nas je Roman učio kako se slaže i pali vatra na natjecanjima. Nažalost, vjetar nam nije išao na ruku tako da nitko nije uspio zapaliti vatru.

Zajedničko je druženje prebrzo završilo. Prije večere naši su nas novi prijatelji napustili i vratili se kući, uz obećanje da ćemo se ponovno vidjeti na akciji u Zagrebu u travnju.

Dan smo završili noćnom igrom. Pobjedu je odnijela žuta ekipa i osvojila veliku čokoladu za nagradu.

Ujutro smo učili umanjeno mjerilo. Neki su napokon shvatili ono što im nikako nije bilo jasno u školi. Na kraju radionice pitanje je bilo zašto Helen to nije ranije objasnila, pa bi možda i ocjene zadnje provjere iz geografije bile malo bolje.

Potom smo prošetali do vrha Vranilac, najviše točke Kalnika, gdje smo uživali u pogledu i napravili mnogo predivnih fotografija za pamćenje.

Vrativši se, naučili smo očitavati azimute, što sve treba imati skica terena, kako se crta te smo započeli svoju prvu skicu. Još smo malo uvježbavali dizanje šatora, a naučili smo i kako se diže zaklon.

No svemu lijepome brzo dođe kraj te je tako došao kraj i našeg vikenda. Vratili smo se kući s puno lijepih uspomena i smiješnih priča kojih ćemo se rado sjećati još godinama.

 

[FAGP id=522]